Frans-Libische zakenman in verdenking gesteld in zaak rond financiering campagne Sarkozy

De Frans-Libische zakenman Ziad Takieddine is woensdag in Parijs in verdenking gesteld nadat hij had toegegeven 5 miljoen euro aan baar geld uit Libië te hebben overgedragen aan de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, tijdens diens presidentscampagne in 2007. Hij is in verdenking gesteld voor medeplichtigheid bij de omkoping van een buitenlandse functionaris en medeplichtigheid bij de verduistering van publieke fondsen in Libië. Het onderzoek is gestart in 2013, na verdenkingen dat de presidentscampagne van Nicolas Sarkozy in 2007 werd gefinancierd door het voormalige regime van Moammar al-Kadhafi.

Ziad Takieddine zei in november het geld in koffers te hebben vervoerd tijdens drie reizen tussen november 2006 en begin 2007. In de koffers zaten biljetten van 200 en 500 euro. Bij de eerste twee reizen zijn volgens de zakenman die koffers geleverd aan het bureau van Claude Guéant, voormalige rechterhand van Sarkozy, toen minister van Binnenlandse Zaken. Bij de derde reis gebeurde dat in een appartement waar Nicolas Sarkozy zich bevond.

De zakenman zou het geld in Tripoli gekregen hebben uit handen van het hoofd van de Libische geheime diensten, ten tijde van het regime van Kadhafi.

Bron: Belga