Brexit – Brits parlement keurt brexit-kalender goed

De Britse premier Theresa May heeft woensdagavond een symbolische overwinning geboekt rond de brexit-onderhandelingen. Ze slaagde erin een grote meerderheid van het parlement zich te laten binden aan de resultaten van het brexit-referendum.

Concreet moest het parlement een niet-bindende motie stemmen waarin wordt gesteld dat May haar brexit-strategie aan het parlement moet voorleggen nog voor artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, waarmee de onderhandelingen over het verlaten van de EU door Groot-Brittannië kunnen starten, wordt ingeroepen. Premier May voegde echter een amendement toe waarmee de Britse parlementsleden zich binden om “de wensen te respecteren” van de Britse kiezers door artikel 50 voor 31 maart 2017 in te roepen.
De motie werd woensdag aangenomen met 461 stemmen voor en 89 stemmen tegen. Hoewel ze niet bindend is, haalt May daarmee een symbolische overwinning binnen. De hoogste Britse rechtbank, de High Court, bepaalde onlangs, tot ongenoegen van May, namelijk dat de premier moet toelaten dat artikel 50 in het parlement besproken wordt voor het kan worden ingeroepen. Door het amendement aan de motie toe te voegen, heeft ze het Britse parlement verplicht om kleur te bekennen.
May ging overigens in beroep tegen de beslissing van de High Court. Dat wordt momenteel behandeld door het Britse hooggerechtshof.

Bron: Belga