Belgische staat moet Syrisch gezin toch visa geven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische staat moet een Syrisch gezin dat naar ons land wil komen visa of doorgangsvergunningen afleveren die voor drie maanden geldig zijn. Als ze dat niet doet, moet de overheid een dwangsom van 1.000 euro betalen, per dag vertraging en per lid van het betrokken gezin. Dat heeft het Brusselse hof van beroep woensdag beslist, zo meldt de persmagistraat van het hof van beroep. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen had op 20 oktober 2016 al beslist dat de Belgische Staat het Syrisch gezin met twee minderjarige kinderen uit Aleppo, visa of doorgangsvergunningen voor drie maanden moest geven. Het gezin zou hier opgevangen worden door een Belgische familie. Hoewel die beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen uitvoerbaar was, had staatssecretaris voor Migratie en Asiel Theo Francken (N-VA) geweigerd ze uit te voeren en had hij een annulatieverzoek ingediend bij de Raad van State.

De Belgische familie had daarop een kort geding ingespannen voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel en de kortgedingrechter had de Belgische Staat veroordeeld tot afgifte van de bewuste documenten, op straffe van van een dwangsom van 1.000 euro per dag vertraging en per gezinslid. Op 7 november had de kortgedingrechter op verzet echter geoordeeld dat hij onbevoegd was om zich uit te spreken over beslissingen rond visa en verblijfsvergunningen en dus ook geen dwangsommen kon opleggen.

Het Brusselse hof van beroep heeft die beslissing nu hervormd en de Belgische staat opnieuw verplicht tot het afleveren van de visa of doorgangsvergunningen, en opnieuw een dwangsom opgelegd van 1.000 euro, per dag vertraging en per lid van het betrokken gezin.

bron: Belga