Dit is de voorlopige regering-Trump

Donald Trump, die recent tot Amerikaans president verkozen werd, werkt volop aan zijn regering. Wie is wie in team Trump?
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Steve Mnuchin (1) wordt waarschijnlijk minister van Financiën. Hij maakte carrière als topbankier bij Goldman Sachs. Volgens Amerikaanse media krijgt hij de post van minister van Financiën vooral omdat hij tijdens de campagne van Trump voor de presidentsverkiezingen veel geld in het laatje bracht. Hij heeft verder geen politieke ervaring.

Wilbur Ross (2) wordt minister van Handel. Ross is een 78-jarige zakenman die miljarden verdiende met het opkopen en verkopen van bedrijven. Ook hij zat al in het campagneteam van Trump.

Iemand anders die we al terug konden vinden in het campagneteam is de jurist Jeff Sessions (3). Hij zou minister van Justitie worden. Sessions kwam in het verleden in opspraak met racistische uitlatingen.

Mad Dog

Op de post van minister van Defensie vinden we James ‘Mad Dog' Mattis (4) terug. Mattis is een gepensioneerde generaal die erg kritisch staat tegenover Rusland.

Ben Carson (5) komt op de stoel van minister van Huisvesting te zitten. Carson was een neurochirurg die bekendheid verwierf met het scheiden van siamese tweelingen. Hij was bij de Republikeinse voorverkiezingen een tegenstander van Donald Trump. Nadat hij zich terugtrok uit de race, besloot hij Trump te steunen.

Obamacare

Tom Price (6) wordt minister van Gezondheid. De chirurg is een groot criticus van Obamacare. Als minister wil hij die hervorming van de ziekteverzekering van president Obama schrappen.

Elaine Chao (7) wordt minister van Transport. Chao was al minister onder George H.W. Bush en George W. Bush. De van oorsprong Taiwanese was de eerste Aziatisch-Amerikaanse in de geschiedenis van de VS die het tot minister schopte.

Betsy DeVos (8) werd door Trump gekozen als minister van Onderwijs. DeVos is een 58-jarige zakenvrouw en miljardair met een lange geschiedenis binnen de Republikeinse partij. Ze was oorspronkelijk gekant tegen de kandidatuur van Donald Trump als presidentskandidaat.

Nog niet ingevuld

De ministerposten die nog niet ingevuld zijn, zijn die van Landbouw, Werk, Energie, Binnenlandse Veiligheid, Veteranenzaken, Binnenlandse Zaken en de belangrijke post van Buitenlandse Zaken. Voor die laatste positie zouden oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en oud-presidentskandidaat Mitt Romney in aanmerking komen.

De lijst van ministers die Trump op het oog heeft, is niet definitief. Ieder van hen moet goedgekeurd worden door de Senaat