Bpost ziet af van overname PostNL

AFP / S. Koning

PostNL heeft het overnamevoorstel van bpost definitief afgewezen. Herna Verhagen, de CEO van PostNL, legt de schuld voor de mislukte overname vooral bij bpost zelf.

Waarover gaat het?

Gisteren raakte bekend dat het Nederlandse postbedrijf PostNL ook het “finale en verbeterde overnamevoorstel”, dat de Belgen begin deze maand voorlegden, afwijzen. De Nederlanders blijven erbij dat een combinatie tussen beide postbedrijven “niet succesvol” zou zijn.

Waar is het misgelopen?

Het Nederlandse postbedrijf ziet te weinig draagvlak in Nederland voor een combinatie met bpost, in het bijzonder vanuit de politieke wereld. Dat heeft de top van PostNL verklaard in een toelichting op de afwijzing. PostNL vreesde in het bijzonder voor de negatieve effecten van gewijzigde regelgeving en de invloed die de Belgische overheid als aandeelhouder zou kunnen uitoefenen. Het bedrijf zegt dat de politieke weerstand in Den Haag de overnamedeal riskant maakte, omdat het de overheid nodig heeft om geld te kunnen verdienen aan de postbezorging.

Welke zijn de gevolgen?

De aandelen van de postbedrijven bpost en PostNL reageerden gisteren uiteenlopend op de afwijzing. Op de beurs van Brussel boekte bpost 0,9% winst. PostNL deed het veel minder goed. Op de beurs van Amsterdam kelderde het aandeel van het Nederlands bedrijf met 13,5%.

hoe wordt gereageerd?

PostNL heeft aangekondigd dat het zijn aandeelhouders begin volgend jaar inlicht over hoe het bedrijf in de toekomst een hoger rendement wil halen. Volgens adjunct-directeur Errol Keyner van de Nederlandse beleggersvereniging VEB “zal het bestuur met een erg goed verhaal moeten komen om het afgewimpelde bod van bpost te doen vergeten”.

Bpost geeft de poging om PostNL over te nemen helemaal op. “Bij het evalueren van groeiopportuniteiten door fusies en overnames, volgen wij zorgvuldig een aantal strikte criteria in ons beslissingsproces. Wij besluiten nu dat een combinatie van beide bedrijven niet kan worden bereikt onder voorwaarden die voldoen aan deze criteria.”

Herna Verhagen, de CEO van PostNL, legt de schuld voor de mislukte overname vooral bij bpost zelf. Dat blijkt uit interviews in De Tijd en Het Financieele Dagblad. “De manier waarop bpost het proces heeft gevoerd, heeft eigenlijk alleen maar geleid tot weerstand, niet tot steun”, klonk het scherp.