Werknemers lampenfabrikant Sylvania Tienen opnieuw aan het werk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de vestiging van lampenfabricant Sylvania in Tienen zijn de werknemers dinsdagmorgen opnieuw aan het werk gegaan. Na de aankondiging van de sluiting van de productieafdeling donderdag kregen ze vrijdag en maandag vrij van de directie om het nieuws te verwerken. De sfeer onder de getroffen werknemers is volgens de vakbonden gelaten, maar er zijn voorlopig geen acties gepland. Het management van de vestiging, die na de overname eind vorig jaar door het Chinese Shanghai Feilo Acoustic Co Limited voluit Feilo Sylvania Lighting Belgium heet, besliste tot sluiting van de productie wegens het geconsolideerd verlies dat de laatste jaren ondanks verschillende maatregelen om de toestand te verbeteren steeds groter werd.

"Er zijn bovendien geen realistische redenen om een herstel in de toekomst te verwachten", aldus het bedrijf. Door de sluiting verliezen 110 arbeiders en 60 bedienden hun job. Een 30-tal bedienden in ondersteunende diensten kan aan de slag blijven.

"De werknemers zijn weliswaar allemaal terug aan het werk, maar de verslagenheid is nog steeds erg groot", aldus vakbondsvrouw Leen Vanderhulst (ACV). "Ze zoeken daarom vooral troost bij mekaar. Het is de verwachting dat de productie vandaag eerder beperkt zal zijn."

De vakbonden hadden dinsdagochtend een eerste informeel contact met de directie over de sluiting, waarop de directie peilde naar de reacties bij de werknemers. Om 11 uur ging in het bedrijf een personeelsvergadering van start waarop de vakbonden onder meer uitleg geven bij de bepalingen uit de wet-Renault voor de komende onderhandelingen. Ze zullen hiervoor ook suggesties vragen aan de werknemers.

Op vrijdag 9 december gaan de onderhandelingen formeel van start.

bron: Belga