Vlaamse leerlingen blijven goed scoren op wiskunde, wetenschappen en leesvaardigheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 15-jarigen in Vlaanderen scoren zowel in wiskunde, wetenschappen als lezen beter dan het gemiddelde van alle jongeren uit de OESO-landen. Dat blijkt uit de resultaten van het PISA-onderzoek van 2015, die dinsdag werden voorgesteld door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en de UGent. Toch presteert 17 procent van de Vlaamse jongeren onder het niveau. Het Programme for International Student Assessment (PISA) is een driejaarlijkse internationale studie die de leesvaardigheid en de wiskundige en wetenschappelijke geletterdheid test van 15-jarigen in geïndustrialiseerde landen. De test wordt uitgevoerd in opdracht van de de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In 2015 namen 72 landen deel, waarvan 35 OESO-landen en 37 niet-OESO-landen.

Wat betreft wiskunde zijn de Vlaamse 15-jarigen de absolute Europese top. Vlaanderen scoort 521 punten, fors boven het OESO-gemiddelde van 490. Enkel Zwitserland (521) en Estland (520) houden gelijke tred. We moeten wel zes Aziatische landen voor laten gaan; Singapore (564) voert de lijst aan. In de Franse en Duitstalige gemeenschap lieten de jongeren een score van respectievelijk 489 en 501 punten optekenen.

Ook op vlak van leesvaardigheid (511) en wetenschappen (515) scoort Vlaanderen boven het OESO-gemiddelde (beide 493). In leesvaardigheid scoren slechts zes landen beter - waaronder Ierland, Estland en Finland - en buurlanden Nederland, Frankrijk en Luxemburg laten we achter ons. Voor wetenschappen scoren wereldwijd negen landen beter dan Vlaanderen. Binnen Europa zijn dat Estland en Finland. Ook hier scoren onze buurlanden, op Duitsland na, beduidend minder goed.

Opvallend is wel de toename van laagpresteerders in Vlaanderen tot 17,1 procent. Daarmee worden leerlingen bedoeld die onder het minimale niveau scoren om in de maatschappij goed op eigen benen te kunnen staan. Het OESO-gemiddelde ligt op 22 procent.

bron: Belga