Tweede man van Joseph Kony’s LRA pleit in Den Haag onschuldig

Tweede man van Joseph Kony's LRA pleit in Den Haag onschuldig
Tweede man van Joseph Kony's LRA pleit in Den Haag onschuldig

De vroegere tweede man van Joseph Kony’s Lord’s Resistance Army (LRA), de Oegandees Dominic Ongwen, heeft dinsdag voor het Internationaal Strafhof bij de start van zijn proces onschuldig gepleit voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ongwen werd gerekruteerd als kindsoldaat en klimde op tot in de hoogste echelons van het LRA. Hij is de eerste vroegere kindsoldaat die berecht wordt door het Strafhof.
De beklaagde gaf aan dat hij de 70 aanklachten tegen hem niet begrijpt. Gevraagd of dat betekent dat hij onschuldig pleit, antwoordde Ongwen “ja”. De vroegere rebellenleider wordt onder meer aangeklaagd voor moord, verkrachting en foltering, van 2002 tot 2004 in Noord-Oeganda en buurlanden. Door de LRA-terreur in Noord-Oeganda kwamen tienduizenden mensen om het leven, werden 60.000 kinderen ontvoerd en moesten honderdduizenden op de vlucht slaan.

Ongwen staat in Den Haag terecht voor een reeks aanvallen op vluchtelingenkampen, maar hij zou ook achter een hele reeks andere wreedheden zitten. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij levenslang. Volgens Ongwen was hij zelf een slachtoffer van Kony’s LRA. Dat zal zijn verdediging ook beklemtonen, waardoor een veroordeling minder zeker is dan besloten kan worden op basis van de bewijzen die de aanklagers verzameld hebben. “Zelfs de aanklagers hebben al gezegd dat wat hij als kindsoldaat meemaakte een enstige verzachtende omstandigheid is”, zegt Thomas Obhof, een van zijn advocaten, in The Guardian. De Oegandese advocaat Joseph Akweyu Manoba hecht dan weer geen geloof aan het verhaal dat Ongwen zelf een slachtoffer was.

Door de Kony 2012-campagne kreeg de LRA internationale aandacht, maar de topman zelf is nog altijd voortvluchtig, ondanks de hoge bedragen die staan op info over zijn whereabouts. In januari vorig jaar gaf Ongwen zichzelf, na tien jaar op de vlucht, over aan de autoriteiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waardoor hij uiteindelijk aan het Strafhof werd uitgeleverd. Het proces tegen Ongwen wordt als een van de belangrijkste beschouwd in het veertienjarig bestaan van het ICC.

Bron: Belga