Staatssecretaris Philippe De Backer op tournee om leerlingen op digitale privacy te wijzen

Staatssecretaris Philippe De Backer op tournee om leerlingen op digitale privacy te wijzen

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) gaat volgend jaar bij verschillende scholen lesgeven om jongeren bewust te maken van privacy en de mogelijke gevaren die de digitale economie met zich meebrengt. Dat heeft hij tijdens een proefles in Antwerpen aangekondigd. Vanaf 27 januari, daags voor de Europese Privacydag, wil De Backer bij een aantal scholen in elke provincie langsgaan om leerlingen in de hogere jaren te sensibiliseren. Hij schreef daarvoor verschillende onderwijsinstellingen aan.

“Data is het nieuwe goud en privacy wordt daarom steeds belangrijker”, stelt de staatssecretaris. “Gezondheidsapps slaan onze hartslag op en binnenkort kan je goedkoop je hele DNA in kaart laten brengen. Maar van wie zijn dan jouw gegevens? Ook weten velen niet wat bijvoorbeeld Facebook met hun gegevens doet of dat ze bij de Privacycommissie terechtkunnen met een klacht. Het is daarom belangrijk iedereen bewust te maken van het belang van hun privacy.”

De Backer ging dinsdagochtend langs bij studenten Crossmediamanagement van de Karel de Grotehogeschool in Antwerpen voor een voorsmaakje. De staatssecretaris gaf aan voordelen te zien in de digitale economie en niet a priori tegen bijvoorbeeld gepersonaliseerde reclame te zijn, maar hij wil dat mensen weten wat er met hun gegevens gebeurt en dat ze bewust keuzes maken om deze al dan niet te delen.

Een aantal studenten bleek alvast bereid om hun Facebookprofiel open te stellen voor verzekeringsmaatschappijen in ruil voor aanzienlijke prijskortingen. De Backer wees er vervolgens op dat bijvoorbeeld een foto delen van een feestje met een aantal flessen wijn zichtbaar wel eens zou kunnen leiden tot een hogere premie of dat andere bedrijven met wie gegevens werden gedeeld plots een verzekering kunnen weigeren.

bron: Belga