Russische destroyer stoomde dinsdag langs Belgische kust op terugweg van Syrië

Opnieuw is een Russische oorlogsbodem dinsdag langs de Belgische kust gevaren, terwijl het op de terugweg was van een missie voor de kust van Syrië. Dat is uit overeenstemmende bronnen vernomen. Het zou gaan om de Russische destroyer Vice-admiraal Koelakov, die het Kanaal doorkruiste tussen Dover (Groot-Brittannië) en Calais (Frankrijk). Het vaartuig was op weg naar het noordoosten van de Atlantische Oceaan, aldus de persdienst van de Russische Noordelijke Vloot aan het agentschap Tass.
Het vaartuig vaarde “vroeg deze ochtend de Belgische exclusieve economische zone (EEZ)” binnen. Het schip bleef ongeveer twee uur in die zone, waarna het zijn reis verder zette richting de Nederlandse EEZ, aldus een Belgische militaire bron aan Belga.
Het gaat om een “normale transit” op volle zee, aldus nog die bron. De Russische destroyer werd op afstand geobserveerd door de marine.
Het schip maakte deel uit van de Russische vloot van acht vaartuigen die op 21 oktober al langs de Belgische kust vaarden, op een afstand van 30 tot 40 mijl, op weg naar het zuiden. Ook het enige vliegdekschip in dienst bij de Russische zeemacht, de Admiraal Koeznetsov, maakte daarvan deel uit. Volgens de marine ging het om de grootste vloot die de Belgische kust passeerde sinds “minstens twintig jaar”.
Het vliegdekschip is nu ingezet in de Russische militaire operaties in Syrië.

bron: Belga