Referendum Italië – “Matteo Renzi wil opnieuw premier worden”

Referendum Italië - "Matteo Renzi wil opnieuw premier worden"

De Italiaanse premier Matteo Renzi plant zijn terugkeer als premier al, hoewel hij nog altijd premier is. Italiaanse media schrijven dat hij in februari verkiezingen wil organiseren, ondanks zijn verlies, zondag, in het referendum over een door hem gelanceerde grondwetsherziening. Toen in de nacht van zondag op maandag duidelijk werd dat Renzi het niet zou halen, kondigde hij al zijn ontslag aan. Maandagavond werd dat ontslag door president Sergio Mattarella on hold gezet tot de begroting goedgekeurd is – dat gebeurt woensdag. Terugkeren naar Palazzo Chigi, de zetel van de Italiaanse regering, lijkt voor Renzi de enige manier om zichzelf en zijn partij te sparen van stemmenverlies aan populistische en rechtse partijen.

Dat Renzi binnenkort, maar niet onmiddellijk, verkiezingen wil organiseren, blijkt uit de Italiaanse media en uit opmerkingen van minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano, van een centrumrechtse coalitiepartner. “Ik voorspel dat er een wil zal zijn om in februari naar verkiezingen te gaan”, zei Alfano aan de Corriere della Sera. Hij voegde eraan toe dat hij het daarover met Renzi gehad had.

De meeste analisten achten februari niet realistisch, maar vermoeden dat Renzi zo zijn tegenstanders in snelheid wil pakken. “Het is een gok, en hun inzet is dat de 60 pct die tegen Renzi stemde, verdeeld is tussen Grillo (de leider van de Vijfsterrenbeweging, red.), Berlusconi en de Lega Nord”, aldus analist Wolfango Piccoli aan The Guardian. Hij zou zo ook zijn tegenstanders binnen de partij in snelheid kunnen pakken.
Renzi’s plan zou erin bestaan af te treden zodra de begroting is goedgekeurd en een partijgenoot, zoals economieminister Pier Carlo Padoan, aan te stellen als overgangspremier die een nieuwe kieswet moet goedkeuren.

bron: Belga