Rechtszaak tegen Amerikaanse agent die zwarte man doodschoot geseponeerd

Rechtszaak tegen Amerikaanse agent die zwarte man doodschoot geseponeerd

Een rechter in South Carolina heeft maandag de zaak geseponeerd tegen een politieagent die een Afro-Amerikaanse man doodschoot tijdens een verkeerscontrole. De jury slaagde er na 22 uur discussiëren niet in tot een consensus te komen over de vraag of de agent schuldig is aan moord of aan doodslag. De 50-jarige Walter Scott werd in april door politieagent Michael Slager tegengehouden voor een verkeerscontrole. Scott zette het op een lopen, waarop Slager het vuur opende. Het slachtoffer werd vijf maal geraakt. Slager verklaarde dat hij vreesde voor zijn leven omdat Scott een wapen bij zich zou hebben gehad.
De jury moest zich uitspreken over de vraag of Slager schuldig is aan moord, wat hem een levenslange gevangenisstraf kan opleveren, of “slechts” aan doodslag. De twaalfkoppige jury is in de afgelopen dagen niet in geslaagd om tot een akkoord te komen rond een antwoord op die vraag, waarna de rechter besloot de zaak te seponeren. Rechter Scarlett Wilson verklaarde wel dat “we Michael Slager opnieuw zullen berechten”. De advocaat van de familie van Scott reageert teleurgesteld op de “gemiste kans om alle wonden in dit land te helen”.
Slager moet zich, in een andere rechtszaak voor een federale rechter, ook verantwoorden voor het schenden van de burgerrechten. Daarvoor riskeert hij eveneens een levenslange gevangenisstraf.
De dood van Michael Scott is een van de vele gevallen van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen sinds 2015, die geleid hebben tot hevige protesten, sociale onrust en verschillende rechtszaken.

bron: Belga