NAVO versterkt samenwerking met EU via 40 maatregelen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-lidstaten keurden dinsdag normaal gezien een reeks van veertig maatregelen goed die de concrete samenwerking met de Europese Unie moeten opkrikken. Dat werd in diplomatieke kringen vernomen. De beslissing om de coöperatie te versterken, werd in juli genomen tijdens de tweejaarlijkse NAVO-top in Warschau. De ministers zullen dinsdagnamiddag het pakket van veertig maatregelen goedkeuren dat de samenwerking op zeven sleuteldomeinen moet versterken, zoals secretaris-generaal Jens Stoltenberg het uitdrukt. Bedoeling is de eigenheid van beide instanties te respecteren. Het gaat om organisaties waarvan de doeleinden nogal uiteen liggen.

Tijdens de NAVO-top in de Poolse hoofdstad hadden Stoltenberg, de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een gemeenschappelijke verklaring ondertekend waarin de "complementaire en elkaar versterkende" organisaties, zich ertoe zouden engageren meer samen te werken, vooral tegen de gemeenschappelijk bedreigingen die hun lidstaten viseren.

Bij de samenwerkingsdomeinen staan de capaciteit om "hybride" dreigingen tegen te gaan, de cybercriminaliteit en de uitbreiding van de operationele samenwerking. Dat laatste slaat vooral op samenwerking op zee. Beide instanties strijden op de Middellandse Zee tegen mensensmokkel.

bron: Belga