Gewezen Ecolo-kopstuk Jacky Morael overleden

Gewezen Ecolo-kopstuk Jacky Morael overleden

De groene ex-politus en minister van staat Jacky Morael is op 57-jarige leeftijd overleden. Morael stond in ’99 mee aan het hoofd van de Franstalige groene partij Ecolo en onderhandelde toen samen met Isabelle Durant over het paars-groene regeerakkoord.
Jacky Morael werd op 26 november 1959 geboren in Luik. Hij was sinds 1981 lid van de beweging Ecolo. In mei 1986 werd hij een van de drie federale secretarissen en de woordvoerder van de partij. Hij bleef op post tot aan de verkiezingen van 1991. Toen werd hij verkozen in de Kamer, waar hij in 1993 fractievoorzitter werd.

Na de succesvol verlopen verkiezingen van 1999 onderhandelde hij samen met Isabelle Durant over het paars-groene regeerakkoord. Morael zelf werd getipt als minister in de regering-Verhofstadt I, maar verkoos uiteindelijk om federaal secretaris van zijn partij te blijven. Wel slaagde hij erin om de zeer kritische Ecolo-achterban te overtuigen van het nut van een regeringsdeelname.

Een privé-drama (de dood van zijn dochter) zorgde ervoor dat hij kort daarna besloot om afscheid te nemen van de politiek. In januari 2002 werd hij benoemd tot minister van Staat. In 2010 keerde Morael terug in de Senaat, waar hij een tijdlang de Ecolo-fractie leidde.
In een rouwbericht spreekt Ecolo van een “persoonlijkheid zonder gelijke” die “een grote leegte laat in het hart van de ecologisten”.

bron: Belga