Civiele bescherming in onzekerheid voor mededeling minister Jambon

Civiele bescherming in onzekerheid voor mededeling minister Jambon

De civiele bescherming wacht met ongerustheid op een mededeling die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdag zou doen over de sluiting van verscheidene kazernes.
De regering maakte al eerder bekend dat ze de civiele bescherming wil hervormen en een aantal van de zes kazernes wil sluiten. Vorig najaar werd al beslist om het takenpakket in te perken. Uitrukken bij branden of verkeersongevallen is er niet meer bij, de dienst krijgt voortaan een rol in de tweede lijn, wanneer erg gespecialiseerd werk nodig is, zoals bij chemische rampen of dijkbreuken. Jambon verzekerde toen dat de afslanking van het personeel via overplaatsingen en natuurlijke afvloeiingen zal gebeuren.

Volgens de PS-fractie in de Kamer, die de syndicale bezorgdheid overmaakt, wil de minister vier kazernes sluiten. Enkel de kazernes in Crisnée in de provincie Luik en in Brasschaat zouden blijven bestaan. De PS maakt zich zorgen over de kwaliteit van de dienstverlening en de interventietijden, maar ook over de financiële gevolgen wanneer een deel van de civiele bescherming geïntegreerd zou worden in de hulpverleningszones.

Het kabinet van Jambon bevestigde dinsdag dat “niet alle kazernes open kunnen blijven”, maar wou niet aangeven welke vestigingen zouden sluiten. Het kabinet verwijst naar een mededeling die de minister woensdag zal doen. Jambon presenteert dan in de Kamer de delen van de begroting 2017 die betrekking hebben op zijn departementen en verdedigt er zijn algemene beleidsnota.

De civiele bescherming telt momenteel zes kazernes (Jabbeke, Brasschaat, Liedekerke, Crisnée, Libramont en Ghlin) en stelt bijna 500 mensen te werk.

bron: Belga