Brussels gerecht rolt bende Palestijnse mensensmokkelaars op

Het Brusselse gerecht heeft zeven mensen van Palestijnse origine opgepakt die zich zouden bezighouden met mensensmokkel. Zes van hen zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket. Volgens het parket zouden de verdachten Palestijnen via Zuidoost-Azië en Turkije naar België gesmokkeld hebben, waarna de slachtoffers hier het statuut van kandidaat-vluchteling aanvroegen. Het was de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel die eind oktober 2016 het onderzoek startte, nadat ze informatie had ingewonnen over een Palestijnse man uit Etterbeek. Die man, die sinds november 2015 in België verbleef als kandidaat-vluchteling, hield zich volgens die informatie bezig met mensensmokkel. Uit het gevoerde onderzoek bleek al snel dat de man niet alleen handelde, maar werd bijgestaan door verschillende andere verdachten, onder wie verschillende familieleden. De politie kon in totaal zeven bendeleden in België identificeren.

Zij maakten gebruik van valse identiteitsdocumenten en visa die in België werden aangemaakt en vervolgens aan de slachtoffers werden overgemaakt. Die konden de documenten dan gebruiken in combinatie met een vliegtuigticket. De slachtoffers reisden veelal via Egypte naar Maleisië en Cambodja of Vietnam, om vervolgens van daaruit via Thailand België te bereiken. Ook via Turkije en Griekenland zouden mensen gesmokkeld zijn. Voor hun reis moesten de slachtoffers sommen van 4.500 tot 7.000 dollar betalen. Eenmaal aangekomen op Brussels Airport vroegen de slachtoffers het statuut van kandidaat-vluchteling aan.

Vandaag viel de FGP binnen op zeven adressen in de Brusselse agglomeratie en in de gerechtelijke arrondissementen Luik, Eupen, Bergen en Namen. Daarbij werden zeven verdachten opgepakt, van wie er uiteindelijk zes onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Het gaat om vijf Palestijnen en een Algerijn, tussen 20 en 33 jaar oud.

bron: Belga