Braziliaanse Senaatsvoorzitter die in verdenking werd gesteld van corruptie afgezet

Braziliaanse Senaatsvoorzitter die in verdenking werd gesteld van corruptie afgezet
Braziliaanse Senaatsvoorzitter die in verdenking werd gesteld van corruptie afgezet

Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft de voorzitter van de Braziliaanse Senaat Renan Calheiros uit zijn functie ontheven, nadat die vorige week in verdenking werd gesteld van verduistering met overheidsgelden. Calheiros, een vertrouweling van president Michel Temer, wordt “met onmiddellijk ingang” geschorst, aldus rechter van het Hooggerechtshof Marco Aurelio Mello. Hij ging in op de vraag van de linkse partij Rede, die stelde dat een politicus die zich moet verantwoorden voor het gerecht, geen mogelijke opvolger van de president meer kan zijn. Calheiros is als Senaatsvoorzitter de politieke nummer drie van Brazilië, na de president en de parlementsvoorzitter. De beslissing van Mello kan nog steeds worden herroepen door een meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof.
Calheiros wordt er onder meer van beschuldigd een deal te hebben gesloten met een bouwbedrijf om onderhoudswerken te betalen voor een dochter die hij had uit een buitenechtelijke relatie met een journalist. Het geld voor dat onderzoek zou zijn betaald door de Senaat. De zaak dateert van 2007. Calheiros werd destijds verplicht om ontslag nemen als Senaatsvoorzitter, maar werd zes jaar later opnieuw verkozen. Hij ontkent alle beschuldigingen.
Hij is ook betrokken bij het Petrobrasschandaal, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici.
Zondag kwamen in Brazilië nog duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de corruptie in het door schandalen geplaagde land en om hun steun te betuigen aan het onderzoek naar het Petrobrasschandaal.

Bron: Belga