Belgen vanaf 55 jaar binnenkort zonder visum naar Oezbekistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oezbekistan versoepelt zijn visabeleid vanaf 1 april 2017 voor de inwoners van 27 landen, waaronder ook België. Vanaf dan zullen Belgen die 55 jaar of ouder zijn, zonder visum naar het land kunnen reizen. De inwoners van 15 landen zullen geen visum meer nodig hebben: Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Singapore, Spanje, Zuid-Korea en Zwitserland.

Voor 12 andere landen zullen inwoners geen visum meer nodig hebben als ze 55 jaar of ouder zijn. Behalve België gaat het dan om China (bij georganiseerde groepsreizen), Frankrijk, Hongarije, Indonesië, Israël, Maleisië, Polen, Portugal, Tsjechië, de Verenigde Staten en Vietnam.

Die aankondiging vormt een teken van openheid van het Centraal-Aziatische land, dat een van de meest geïsoleerde ter wereld is. De maatregel komt er na de verkiezingsoverwinning van Sjavkat Mirzijojev, die de in september overleden president Islam Karimov opvolgt. Mirzijojev was premier van 2003 tot 2016 en werd lange tijd gelinkt aan het beleid van Karimov, die het land een kwarteeuw met harde hand regeerde. Sinds zijn nominatie gaf de nieuwe president wel al enkele tekenen van versoepeling.

De maatregel moet "economische omstandigheden" scheppen voor "een intensieve ontwikkeling van het toerisme als strategische sector van de economie", zo stelt het decreet dat de kersverse Oezbeekse president tekende. Eeuwenlang liep de historische zijderoute door Oezbekistan. Het land is dan ook geliefd bij toeristen voor steden die langs die route liggen: Samarkand, Boechara en Chiva.

Bron: Belga