Nobelprijswinnaar Bob Dylan stuurt zijn kat én Patti Smith naar Stockholm

AFP / V. Hache

Bob Dylan heeft, bijna twee maanden nadat hij met de Nobelprijs voor de Literatuur werd bekroond, een bedankbriefje gestuurd naar het Nobelcomité. Die tekst zal op 10 december in Stockholm worden voorgelezen, tijdens het traditionele banket voor de winnaars. Dylan zelf stuurt ook Patti Smith naar de Zweedse hoofdstad.

Het bedankbriefje is echter te bondig om Dylan vrij te stellen van de verplichting een echte dankrede te houden, aldus het Nobelcomité.

Nadat de prijs was toegekend aan Dylan, heeft het bijna twee weken geduurd voor de zanger op zijn bekroning reageerde. Eerst liet hij weten “mogelijk” naar Stockholm te komen voor het banket, mits het “past in mijn planning”. Half november zei de controversiële winnaar dat de datum van het banket niet in zijn planning paste.

De Zweedse Academie en de genodigden zullen wel Patti Smith, zelf een grote fan van Bob Dylan, te zien krijgen. Zij koos ervoor om Dylans klassieker ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ te zingen.

De 69-jarige zangeres en auteur laat op haar Facebookpagina weten dankbaar te zijn voor de eer. “Ik ben heel trots om een lied van Bob Dylan te zingen en zal de taak uitvoeren in dankbaarheid voor Bob als onze culturele herder.”

A message from Patti Smith…In September while attending the opening of my photographic exhibition at the Stockholm…

Posted by Patti Smith on Monday, 5 December 2016

Inmiddels gaat de Academie er nog steeds van uit dat de 75-jarige Amerikaan volgend jaar naar Zweden zal afzakken om er een optreden te koppelen aan een ‘acceptance speech’.