WK zwemmen kortebaan - Negen Belgen willen olympisch jaar in schoonheid afsluiten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Negen Belgische zwemmers komen van dinsdag tot zondag in het Canadese Windsor in actie op de 13e editie van het WK kortebaan. Na een wielerbaan in Berlijn 2014 (EK langebaan) en een voetbalstadion in Kazan 2015 (WK langebaan) is het deze keer een ijshockeystadion, het WFCU Centre van de Spitfires, dat tijdelijk wordt omgebouwd tot een zwembad voor een internationaal toernooi.

Negen Belgen zullen in Windsor op de startblokken verschijnen. Onder hen zijn er vijf die ook deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro: olympisch vicekampioen op de 100m vrij Pieter Timmers, 200m vlinder-finalist Louis Croenen, Fanny Lecluyse, Kimberly Buys en Jasper Aerents. Lander Hendrickx, Jonas Coreelman, Lorenz Weiremans en Thomas Thijs vervolledigen de Belgische delegatie.

Het WK kortebaan komt er na een seizoen dat werd gedomineerd door de Olympische Spelen, het hoofddoel van de zwemmers. Bijgevolg zijn verschillende sterren van Rio er niet bij, mogelijk kunnen de Belgen hiervan profiteren. Enkele van de grote afwezigen zijn de Amerikaan Michael Phelps, die een punt zette achter zijn carrière, en de Australiër Kyle Chalmers, die moet rusten na hartritmestoornissen begin november tijdens de nationale kampioenschappen. Eerstgenoemde won in Rio onder meer de 200m vlinder, het lievelingsnummer van Croenen, die achtste werd in de finale. Chalmers was de enige die sneller was dan Pieter Timmers in de finale van de 100m vrij. Na een vermoeiend jaar liggen de kaarten anders en zal fitheid een doorslaggevende rol spelen.

De Belgen zijn dan ook met bescheiden ambities naar Canada afgezakt. Toch toonden de voorbije competities in klein bad aan dat onze landgenoten hoop mogen koesteren om knappe prestaties neer te zetten. Vorig jaar kroonde Fanny Lecluyse zich in Netanya tot Europees kampioene op de 200m school, verder behaalde ze in Israël zilver op de 50m school. Timmers was er goed voor tweemaal zilver (100m en 200m vrij) en Glenn Surgeloose pakte er brons op de 200m vrij. Op het voorbije WK 2014 in Doha was België dan weer goed voor zeven finales (vier individueel, drie met aflossing) en 13 Belgische records (10 individueel, drie met aflossing). Het wordt moeilijk om dit te herhalen, maar Timmers, Croenen, Buys en Lecluyse moeten in staat zijn finales te zwemmen.

Het WK in Windsor biedt een gelegenheid om de nieuwe aflossingsploeg aan het werk te zien, na het afzwaaien van Glenn Surgeloose, Dieter Dekoninck en Emmanuel Vanluchene. Lorenz Weiremans (20) en Thomas Thijs (19) kunnen ervaring opdoen aan de zijde van Timmers en Croenen. Het viertal komt vrijdag in actie op de 4x200m vrij.

De eerste Belgen die in Windsor aantreden, zijn dinsdag - in deze volgorde - Lander Hendrickx (400m vrij), Louis Croenen (200m vlinder), Fanny Lecluyse (50m school) en Jonas Coreelman (100m school).

bron: Belga