Verklaring van Namen vraagt Europese Commissie andere manier van handel drijven

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie moet de logica omkeren van hoe ze handel drijft. Dat is de bottom line van een verklaring die Waals minister-president Paul Magnette vandaag heeft voorgesteld en die werd ondertekend door een veertigtal universitairen uit Europa en van over de Atlantische Oceaan. De "Verklaring van Namen" kwam tot stand na aanleiding van de CETA-saga, waarbij Wallonië dwars lag bij de goedkeuring van het handelsakkoord tussen Europa en Canada. Doel van de tekst is "de logica verlaten waarbij handel een doel op zich zou zijn", verklaarde Magnette tijdens een persconferentie in de Europese wijk in Brussel. "Handel is pas nuttig als die de duurzame ontwikkeling, het terugdringen van armoede en ongelijkheden en de strijd tegen de klimaatopwarming helpt".

De verklaring staat stil bij de stappen vooruit die Wallonië heeft verkregen tijdens de onderhandelingen met de Europese Commissie, Canada en de federale regering. Ze vermeldt ook "wat we niet hebben verkregen, maar wat ze zouden willen zien" in de handelsakkoorden van de EU, aldus de Waalse regeringsleider.

De tekst is ondertekend door een aantal grote namen uit de academische en economische wereld, zoals Thomas Piketty, Philippe Aghion, Paul Craig, László Andor, Philippe Maystadt, Philippe Van Parys en Jean-Pascal van Ypersele, net als universitairen uit Canada en de Verenigde Staten. Doel van de tekst is een debat los te weken en, "indien de Commissie de verklaring niet wil volgen, op zijn minst te weten waarom".

bron: Belga