Tamil-leider Jayalalithaa (68) overleden

Tamil-leider Jayalalithaa (68) overleden

Jayaram Jayalalithaa, een van de meest invloedrijke politici in India, is op 68-jarige leeftijd overleden. Dat hebben artsen maandag meegedeeld. Jayalalithaa stierf in het ziekenhuis in Chennai, één dag nadat ze getroffen werd door een hartaanval. Jayalalithaa was de eerste minister van de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu. Omdat er een acute infectie aan de luchtwegen bij haar werd vastgesteld, verbleef ze al sinds september in het ziekenhuis in Chennai, de hoofdstad van die zuidoostelijke deelstaat. Daar kreeg ze zondag een zware hartaanval, melden de artsen.
Volgens de lokale media zal het lichaam van Jayalalithaa nu overgebracht worden naar haar woning in de stad Poes Garden, waar zich al honderden rouwende aanhangers hebben verzameld.
De gewezen actrice stond sinds 1991 vier keer aan het hoofd van de regering in Tamil Nadu. Ze kent een erg grote aanhang bij de Tamil, die haar ook aanspreken als “amma” (moeder). Haar tegenstanders hekelen dan weer die personencultus die Jayalalithaa tot stand heeft gebracht.

bron: Belga