Rouches ondernemen actie: Tijdelijk geen supporters meer bij uitwedstrijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Standard zal tot het einde van de reguliere competitie geen tickets meer verkopen aan zijn eigen supporters voor uitwedstrijden. Dat maakten de Rouches bekend. De Luikenaars reageren daarmee op de supportersincidenten van zondag tijdens de Waalse derby op Charleroi, waardoor scheidsrechter Serge Gumienny de partij definitief moest stilleggen. Ze verwijzen een mogelijke puntenaftrek wel meteen naar de prullenbak. "Het is compleet onaanvaardbaar dat het sportieve aspect van een wedstrijd bepaald kan worden door het gedrag van een handvol individuen op de tribunes", klinkt het in een communiqué op de clubwebsite. "Daarom zal Standard minstens tot het einde van de reguliere competitie geen tickets meer beschikbaar stellen voor uitwedstrijden. Het in onmogelijk om na te gaan of de plaatsen op de tribunes ingenomen worden door echte supporters van de club. Standard neemt zo spontaan een nooit geziene maatregel in de geschiedenis van het Belgisch voetbal", slaan de Luikenaars zichzelf op de borst.

Naast deze maatregel anticipeert Standard ook op een mogelijk gevolg van de stopzetting van de wedstrijd van zondag. Na een tweede onderbreking - nadat eerst fans van Standard en daarna supporters van Charleroi voorwerpen op het terrein gegooid hadden - besliste ref Gumienny zondag om het duel bij een 1-3 voorsprong voor de Rouches definitief stop te zetten.

Volgens het bondsreglement zal geen van beide ploegen punten overhouden aan de stilgelegde match. "Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd staakt na toepassing van de procedure bij verbaal geweld (spreekkoren) of bij wanordelijkheden buiten het speelveld, wordt de wedstrijd met forfaitcijfers verloren door de ploeg waarvan de supporters aan de basis liggen van de incidenten, of worden er geen punten toegekend indien de incidenten veroorzaakt werden door zowel de supporters van de thuisploeg als van de bezoekende ploeg", stipuleert artikel 1917.3. Voorlopig is het wachten op het rapport van scheidsrechter Gumienny en de aanwezige Match Delegate.

Bij Standard zijn ze in ieder geval niet gediend met een eventuele forfaitnederlaag. "Standard aanvaardt niet dat de punten van de wedstrijd in kwestie niet toegekend zouden worden", klinkt het fel. "Zo'n beslissing zou een extreem gevaarlijke afwijking voor het voetbal betekenen."

bron: Belga