Reynders: “België heeft export en investeringen nodig als brood”

Reynders:
Reynders: "België heeft export en investeringen nodig als brood"

België blijft als land grote voorstander van vrijhandel. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gisterenavond verklaard bij de economische missie in Texas. Aan de zending, die verschillende dagen duurt, nemen zowat 250 personen deel. Tijdens een persbabbel gaf de liberale vicepremier aan dat hij meer te weten wil komen over de plannen van de pas verkozen VS-president Donald Trump met Europa. Hij merkte op dat de uitspraken van Trump over protectionisme tot op heden vooral gericht waren op China. “Je kan de president van een heel continent niet verwijten dat hij de economische ontwikkeling wil thuishouden. Dat belet niet dat je handel motiveert. Tot nu heeft Trump geen standpunt ingenomen ten opzichte van Europa. Hij deed dat tegenover China waar sprake is van een overcapaciteit in de productie”, aldus minister Reynders.

“België heeft zeker nood aan korte lijnen, maar het leeft ook van buitenlandse handel”, ging de MR-vicepremier voort. “Net als aan brood heeft het nood aan vrijhandel. Tachtig procent van ons bbp houdt verband met export, al is dat in de eerste plaats naar nabijgelegen landen”.

Zoals bekend dreigt Waals minister-president Paul Magnette ermee de opschortingsclausule in het Europees-Canadese handelsverdrag CETA op te starten, indien de federale regering talmt om een advies te vragen aan het Europees Hof van Justitie. Minister Reynders liet verstaan dat het Hof te gepasten tijde zal worden bevraagd. Maar alle entiteiten, en niet enkel Wallonië, zal worden gepolst naar de uitvoering van het akkoord. Volgens minister Reynders heeft de dreiging met de opschorting geen zin, want “om een akkoord op te schorten, moet het worden toegepast”. Het CETA-akkoord moet nog groen licht krijgen van het Europees parlement, merkte Reynders op.

Bron: Belga