Referendum Italië ging niet over Europa, meent Verhofstadt

Referendum Italië ging niet over Europa

Guy Verhofstadt, de fractieleider van de Europese liberalen, meent dat het referendum in Italië niet rond Europa draaide, maar vooral neerkomt op een duidelijk “neen” tegen de grondwetsherziening die premier Matteo Renzi op tafel had gelegd. “Het was een neen tegen Renzi, maar ook een zeer duidelijk neen tegen het voorstel dat op tafel lag en waarover al twee jaar discussie heerst in de Italiaanse samenleving”, zei Verhofstadt vandaag in De Ochtend op Radio 1.

Volgens de gewezen premier was de grondwetswijziging op maat van de twee grote partijen geschreven. “Een echte staatsgreep op het politieke leven.” Zo zouden de aanpassingen de kleine partijen “monddood” maken. “Het was een neen tegen de klassieke tweedeling tussen conservatieven en progressieven”, aldus Verhofstadt.

De gewezen eerste minister voelt in Italië overigens nog steeds een pro-Europese koers. Sinds het referendum over de Brexit ziet Verhofstadt dat partijen die hun land uit de Europese Unie willen loodsen, het minder goed doen. “De publieke opinie wil diepgaande hervormingen in Europa”, maar de steun voor allerlei ‘exits’ ziet Verhofstadt dan weer afnemen.

bron: Belga