Referendum Italië - Euro op laagste niveau sinds maart 2015 na Italiaans "neen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De euro is maandag tegenover de dollar in waarde gezakt tot zijn laatste niveau in 20 maanden tijd in de vroege handel op de Aziatische beurzen. Dat gebeurde na de overwinning van het "neen"-kamp bij het Italiaanse referendum over een grondwetshervorming. Premier Matteo Renzi kondigde ondertussen zijn ontslag aan. De euro zakte om 23.22 uur tot 1,0506 dollar. Het is geleden van maart 2015 dat de euro nog zo zwak stond tegenover de dollar. Toen zakte de euro tot 1,0458 dollar. De Zwitserse frank, die gezien wordt als een veilige haven in de financiële markten, won dan weer een half procent tegenover de euro. En ook de Japanse yen won 0,3 procent tegenover de dollar en ongeveer 1 procent tegenover de euro. De beurs van Tokio opende maandag lager. De Nikkei-index verloor 0,41 procent, de bredere Topix-index 0,51 pct.

Momenteel blijft de paniek nog uit op de beurzen. Fabio Fois, econoom van Barclays in Londen, zei eerder al aan persagentschap Bloomberg dat een "het niet het einde van de wereld zal zijn als het referendum wordt verworpen".

Het ontslag van Renzi leidt tot een regeringscrisis in Italië, de derde grootste economie in de eurozone, die kampt met een torenhoge staatsschuld en grote problemen in de bankensector. Zo'n politieke crisis dreigt nieuwe turbulentie op de financiële markten te veroorzaken.

bron: Belga