Presidentsverkiezing Oostenrijk – “Goede zaak voor Europees model, maar we moeten voorzichtig blijven”

Presidentsverkiezing Oostenrijk - "Goede zaak voor Europees model

De verkiezing van de groene presidentskandidaat Alexander Van der Bellen in Oostenrijk is een goede zaak voor het Europese model. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zondag verklaard tijdens een economische missie in de Amerikaanse stad Austin. Hij benadrukt echter ook dat de context waarin dit resultaat werd behaald moet leiden tot voorzichtigheid, want extreemrechts neemt deel aan een groeiend aantal verkiezingen. Bovendien zien we een opkomst van het populisme uit linkse en rechtse hoek elders in Europa. Van der Bellen won zondag met 53,3 procent van de stemmen van de extreemrechtse Norbert Hofer. In mei won Van der Bellen de verkiezing ook al nipt, maar het resultaat werd toen geannuleerd vanwege te veel onregelmatigheden.
“Ik ben blij met de tweede overwinning van Alexander Van der Bellen. Ze betekent een halt voor de opmars van het extreemrechtse populisme in het land”, aldus Reynders. “Het is niet de eerste keer dat we geconfronteerd worden met een zeer sterke aanwezigheid van extreemrechts in Oostenrijk, maar het is een goede zaak voor het Europese project om te zien dat dergelijke extreme ideeën, die ook de Europese zaak in twijfel trekken, niet gevolgd worden door de meerderheid van de Oostenrijkers.”
Reynders wijst er echter ook op dat het belangrijk is om “aandachtig” te blijven voor de zeer hoge score van extreemrechts in Oostenrijk, en van de “opkomst van het populisme van de extremen, zowel van de linkse als van de rechtse kant” in de aanloop naar de verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

bron: Belga