Muyters stelt invoering wijk-werken met half jaar uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het wijk-werken, het systeem dat het huidige PWA-systeem moet vervangen, zal pas op 1 januari 2018 ingaan en niet op 1 juli 2017. Op die manier wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wat meer tijd nemen voor overleg en zo ook de onrust die er hier en daar op het terrein bestaat, wegnemen. De Vlaamse regering wil het bestaande PWA-stelsel vervangen door het systeem van wijk-werken. Met wijk-werken wil de regering bepaalde langdurig werklozen op weg helpen in hun traject naar werk. Zij zullen een beperkt aantal uren kunnen presteren in een specifieke werkomgeving en zullen daarvoor ook een kleine vergoeding krijgen. Bedoeling is dat de betrokkenen binnen of na 6 maanden de volgende stap kunnen zetten in een traject naar werk (bv. een stage of een opleiding).

Het systeem moest starten op 1 juli 2017. Maar er was hier en daar ongerustheid over het systeem, zoals bijvoorbeeld in het onderwijs waar men vreesde voor de continuïteit en de prijs van de buitenschoolse kinderopvang.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft nu beslist de invoering van het nieuwe systeem met een half jaar uit te stellen, met name tot januari 2018. Muyters: "Het gaat om een ingrijpende hervorming voor zoveel mensen, organisaties en lokale besturen, dat beslist werd meer tijd te nemen voor de praktische organisatie. Door het nieuwe wijk-werken op 1 januari 2018 van start te laten gaan is er meer ruimte om iedereen grondig te informeren over de nieuwe visie en kan iedereen zich sterker voorbereiden op de nieuwe rol die zij daarin hebben".

Volgens Muyters verandert enkel de timing, maar niet de doelstelling. "In plaats van mensen eeuwigdurend in een statuut te plaatsen, kiezen we ervoor om hen sterker te maken en competenties aan te reiken zodat ze op een dag hun weg kunnen vinden naar een andere job. Door meer tijd te nemen voor de praktische uitwerking krijgen de lokale besturen, die in dit nieuwe systeem nog steeds vertrouwen en verantwoordelijkheid krijgen, ook meer tijd om zich te organiseren en hun rol met succes op te nemen."

bron: Belga