Mirzijojev volgt overleden Oezbeekse president nu ook officieel op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Oezbeekse premier en overgangspresident Sjavkat Mirzijojev heeft de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen. Hij kreeg zondag 88,6 procent van de stemmen achter zijn naam, zo maakte de centrale kiescommissie maandag bekend op de openbare televisie. De participatiegraad lag om en bij de 89 procent. Mirzijojev nam het in de stembusslag op tegen drie weinig bekende kandidaten, om de in september overleden president Islam Karimov op te volgen. Mirzijojev gold als grote favoriet. Dat hij benoemd werd tot overgangspresident, was al een teken van de continuïteit van het Karimov-regime. Hij was bovendien al dertien jaar premier.

Mirzijojev beloofde het beleid van Karimov voort te zetten, desalniettemin gaf hij al enkele signalen van versoepeling. Zo gaf hij een bekende politieke gevangene genade en zei hij de economie van het land te willen hervormen. Momenteel heeft de staat de volledige controle over de Oezbeekse economie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de nieuwe president al "hartelijk" gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij nodigde hem eveneens uit tot een staatsbezoek aan Rusland. Oezbekistan bleef grotendeels binnen de Russische invloedssfeer na het einde van de Sovjet-Unie, maar heeft ook banden met de Verenigde Staten voor de oorlog in Afghanistan.

Karimov was al sinds communistische tijden (1989) aan de macht in Oezbekistan. Hij doorliep alle geledingen van de Communistische Partij voor hij in 1989 president werd van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. Na de onafhankelijkheid twee jaar later bleef hij staatshoofd. Karimov werd in totaal drie keer opnieuw verkozen, maar erg geloofwaardig waren deze verkiezingen niet. In 25 jaar heeft Oezbekistan dan ook geen democratische traditie opgebouwd. Hij overleed begin september op 78-jarige leeftijd aan een beroerte.

Oezbekistan wordt als strategisch belangrijk beschouwd voor de strijd tegen drugshandel en internationaal terrorisme. Bij toeristen is het land vooral geliefd voor de aan de historische zijderoute gelegen steden Samarkand, Boechara en Chiva.

Bron: Belga