Lega Nord wil verkiezingen na referendum

Lega Nord wil verkiezingen na referendum
Lega Nord wil verkiezingen na referendum

De extreemrechtse Lega Nord eist vandaag dat er “zo snel mogelijk” verkiezingen worden gehouden, nadat premier Matteo Renzi gisteren een nederlaag leed bij een referendum over een grondwetsherziening. Renzi kondigde al aan dat hij opstapt. “We zijn bereid zo snel mogelijk te stemmen, met gelijk welke kieswet”, aldus Matteo Salvini, leider van de Lega Nord. “We denken dat Italië zich geen maanden van debatten over een nieuw kiessysteem kan permitteren.” Ook comedian Beppe Grillo, leider van de Vijfsterrenbeweging, wil dat er snel verkiezingen komen. De huidige kieswet, die in mei 2015 goedgekeurd werd, werd nog nooit gebruikt. Bovendien lopen er bij het Grondwettelijk Hof verschillende procedures tegen deze kieswet. Deze wet, die Italicum genoemd wordt, geeft een partij die minstens 40 percent van de stemmen haalt of, als dat te hoog blijkt, de partij met het meeste aantal stemmen in de tweede ronde automatisch een parlementaire meerderheid van 55 procent. Critici oordeelden dat de nieuwe kieswet dan wel regeringen langer in het zadel kan houden, maar intussen te veel bevoegdheden verleent aan de uitvoerende macht, de wetgevende machtspilaar uitholt en het systeem van ‘checks and balances’ verstoort.

Die kieswet geldt echter enkel voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De senaat valt erbuiten, maar nadat de door Renzi voorgestelde grondwetsherziening werd afgekeurd zou de senaat toch al zijn bevoegdheden houden. Daardoor zou het land onbestuurbaar kunnen worden.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PD van Renzi volgens de peilingen nog altijd als grootste partij eindigen, maar in de tweede ronde verliezen van Grillo’s Vijfsterrenbeweging. In de senaat zou Grillo’s beweging dan weer wel moelijk een meerderheid kunnen vinden, omdat ze elke alliantie afwijst.

Bron: Belga