Jonathan Hendrickx (KU Leuven) wint Thesisprijs Vlaamse Regulator voor Media

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jonathan Hendrickx van de KU Leuven heeft de Thesisprijs gewonnen van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) met zijn eindwerk over de programmatiestrategie van Europese openbare omroepen. "De Vlaamse tv-zender Eén zendt meer fictie en minder nieuws uit dan het Europees gemiddelde", concludeert Hendrickx in zijn masterproef. Hendrickx vergeleek in zijn masterproef de programmering van acht Europese openbare omroepen. Uit zijn analyse blijkt dat volgende programmagenres het vaakst op het scherm aan bod komen: fictie (22,7 procent van alle uitzendingen), nieuws & Informatie (22,6 pct) en reality en entertainment (19,5 pct). Bij de Vlaamse openbare omroep is deze top 3 volgens het onderzoek van Hendrickx door elkaar geschud: fictie (26,9 pct), reality en entertainment (21,9 pct) en nieuws en informatie (17 pct).

Uit de analyse van Hendrickx blijkt dat fictie meer uitgesproken aanwezig is bij de VRT. Het aandeel nieuws en informatie ligt zes procentpunten onder het gemiddelde van de onderzochte omroepen.

Van elke uitzending ging Hendrickx ook na of ze door de openbare omroep zelf werd gemaakt of aangekocht was van een andere omroep. Het gemiddelde van de onderzochte Europese openbare omroepen lag op driekwart eigen producties, bij de VRT lag dit aandeel op 62,4 pct. Volgens Hendrickx valt ook op dat Eén bijna dubbel zoveel programma's aankocht in de Verenigde Staten in vergelijking met het gemiddelde van de onderzochte omroepen.

Tot slot onderzocht Hendrickx de mogelijkheden voor het publiek om programma's na uitzending op televisie te bekijken via internet. Samen met de Oekraïense openbare omroep blijkt de VRT de enige van de acht onderzochte omroepen te zijn die het nog steeds moet stellen zonder online platform waarop mensen volledige uitzendingen van programma's kunnen terugvinden. Hendrickx maakt daarbij wel de kanttekening dat de VRT via de nieuwswebsite deredactie.be een klein aantal programma's aanbiedt die integraal kunnen bekeken worden.

An Truyts (Vrije Universiteit Brussel) behaalde de tweede prijs met haar thesis "Vrouwen op het scherm: de genderrepresentatie en beeldvorming van vrouwen bij de openbare omroep. Een kwalitatieve analyse van het beleid en de praktijk". Natasja Van Buggenhout (Vrije Universiteit Brussel) eindigde derde met haar thesis "Targeted advertising als strategie tegen reclamemoeheid van televisiekijkers in Vlaanderen".

bron: Belga