Italiaanse minister Pier Carlo Padoan zegt deelname aan Eurogroep af

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Italiaanse minister van Economie Pier Carlo Padoan neemt vandaag niet deel aan de Eurogroep in Brussel. Dat bevestigt een woordvoerder in Rome. Padoan wordt genoemd als een van de mogelijke opvolgers van Matteo Renzi als Italiaans premier. De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen vandaag over de ontwerpbegrotingen van de lidstaten en over de situatie in Griekenland. De vergadering wordt echter overschaduwd door de nederlaag van Matteo Renzi in het referendum van gisteren.

Economieminister Padoan neemt vanmiddag in Rome deel aan de laatste ministerraad die door Renzi zal worden geleid voor de premier zijn ontslag indient. Het is onduidelijk wat daarna zal gebeuren. Nog voor het referendum werd Padoan al genoemd als nieuwe Italiaanse premier mocht Renzi opstappen.

Wie wel aan de Eurogroep deelneemt, is de Franse minister van Economie en Financiën Michel Sapin. Hij benadrukte bij zijn aankomst dat het 'No' tegen Renzi's voorgestelde grondwetsherziening niets met Europa te maken heeft. "Een puur binnenlandse aangelegenheid kan dan ook geen systemische risico's veroorzaken", zei hij. "Het referendum ging over de grondwet, je moet er niet meer van maken dan het was." Hij noemt Italië "solide". Dat meteen na het bekend geraken van de uitslag de euro terrein verloor tegenover de dollar, heeft volgens Sapin meer te maken met de dollar die in waarde stijgt, in plaats van de euro die waarde verliest.

bron: Belga