Historische Brusselse danstaks hernieuwd op gemeenteraad

Op de Brusselse gemeenteraad is maandagavond de hernieuwing van de danstaks voor de volgende twee jaren goedgekeurd. Die historische taks kwam de afgelopen week onder de aandacht nadat bleek dat het danscafé de Bonnefooi de taks niet meer betaalde en daarvoor op de vingers werd getikt. Oppositieleden Bart Dhondt (Groen), Johan Van den Driessche (N-VA) en Hamza Fassi-Fihri (cdH) spraken het college aan op de historische danstaks, die al sinds de jaren 50 bestaat. Volgens hen is die achterhaald en is het “geen goede belasting, want zo wordt dansen gezien als een overtreding”, stelde oppositielid Van den Driessche.
De danstaks brengt jaarlijks zo’n 92.000 euro op. In totaal betalen 40 zaken de belasting. Gemiddeld betalen zij zo’n 160 euro per maand.

“Er zijn nooit problemen geweest met deze zaken, die elke maand hun belasting betaalden. Er is één danscafe dat al enkele jaren niet betaalde en een mediaheisa heeft veroorzaakt. Maar daarom gaan we de belasting niet afschaffen”, aldus schepen van Financiën Philippe Close (PS).

Die stelde nog dat er regelmatig overleg is met de sector en dat de belasting nooit ter sprake is gekomen. “Je kan zo ook over andere belastingen beginnen discussiëren, want ook concerten, bioscopen of evenementen zoals het Autosalon worden belast”, aldus Close.

bron: Belga