Start-up verkoopt dips tegen voedselverspilling

Wonky
Wonky / Jozefien De Kezel

Wereldwijd gaat een derde van onze voeding verloren. De Gentse start-up Wonky wil daar iets aan veranderen door dips te maken van geredde groenten.

Mensen en supermarkten zijn kieskeurig, zeker als het op eten aankomt. In heel Vlaanderen geraakt zo’n 1.080.000 ton voeding niet door de selectie van de voedingsindustrie. Vooral fruit en groente delven daarbij het onderspit: maar liefst 45% wordt weggegooid. Dat blijkt uit cijfers van de Europese organisatie Fusions (Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies) en de Vlaamse overheid.

De Gentse Helena Gheeraert (foto midden) was gechoqueerd door deze cijfers en ging naarstig op zoek naar oplossing. “Ik wou mensen een gemakkelijke manier geven om een steentje bij te dragen in de strijd tegen voedselverspilling”, vertelt ze aan Metro. Ze besloot om gedeukte tomaten, kromme komkommers en andere ‘wonky’ groenten te redden van de vuilbak en er dips mee te maken.

“Heel wat fruit en groente komen niet in de rekken van de supermarkt te liggen om efficiëntiereden of omdat ze niet aan de esthetische eisen voldoen. Denk maar aan wortels die voorgesneden worden voor diepvrieszakken. Sommige stukken zijn te klein of te groot en worden gewoon weggegooid. Nochtans zijn die deeltjes even vers en lekker.”

Voor de overschotten doet Gheeraert beroep op versnijderijen en verpakkingsbedrijven. Samen met een West-Vlaams productiebedrijf maakt de jonge onderneemster twee soorten dips, die vanaf deze week verkocht zullen worden in 13 delicatesse- en horecazaken in Gent. In totaal heeft ze al 250 kilo fruit en groente behoed van een einde op de vuilnisberg.

Als de dips goed draaien, wil de Gentse haar concept uitrollen. “Nu verkoop ik alleen groentedips, maar er zijn ook groentechips en snackrepen op komst”, belooft ze. “Op termijn hoop ik ook producten te verkopen in andere grote steden als Antwerpen, Brugge en Brussel.”

(ldc)