Standard bant eigen aanhang in uitmatchen

BELGA / B. FAHY

Standard neemt de rest van het seizoen geen fans meer mee op verplaatsing. De Luikse club reageert daarmee op de incidenten tijdens de voorbije competitiewedstrijd tegen Charleroi, die stilgelegd moest worden.

De immer beladen Waalse derby kon zondagavond niet uitgespeeld worden omdat supporters van zowel Standard als Charleroi zich misdroegen. Ze bekogelden het veld met aanstekers, vuurpijlen en voetzoekers tot scheidsrechter Serge Gumienny zich genoodzaakt zag om de wedstrijd te staken.

Standard stond toen 1-3 voor, al dreigen de Rouches door de incidenten zonder punten achter te blijven. In afwachting dat de voetbalbond actie onderneemt, hebben de Luikenaars zelf al een eerste maatregel genomen: tot het einde van het seizoen zal Standard geen tickets meer verkopen aan zijn eigen supporters voor uitwedstrijden.

«Het is compleet onaanvaardbaar dat het sportieve aspect van een wedstrijd bepaald kan worden door het gedrag van een handvol individuen op de tribunes», klinkt het op Sclessin. «Het in echter onmogelijk om na te gaan of de plaatsen op de tribunes ingenomen worden door echte supporters van de club. Standard neemt daarom een nooit geziene maatregel in de geschiedenis van het Belgische voetbal.»

Omdat ook de fans van Charleroi zich misdragen hebben, zal volgens het bondsreglement geen van beide ploegen punten overhouden aan de stilgelegde match. Daar legt Standard zich echter niet zomaar bij neer.

«We aanvaarden niet dat de punten van de wedstrijd in kwestie niet toegekend zouden worden. Zo’n beslissing zou een extreem gevaarlijke afwijking voor het voetbal betekenen. De wil van iedereen moet zijn om alle relschoppers te verbannen uit de stadions. Het is daarom ondenkbaar dat een aantal regels hun daden zouden versterken, door hen de macht te geven om de uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden.»

Ook Charleroi heeft ondertussen uitgebreid gereageerd. De Zebra’s riskeren net als de Rouches een forfaitnederlaag en een geldboete, maar daar ligt de nadruk niet op. «De uitslag van deze partij was niet 1-3, maar wel drie keer nul», klinkt het. «Nul voor Standard, nul voor Charleroi en nul voor het voetbal. Punt aan de lijn.»