Shortlist Vlaamse Scriptieprijs is bekend

door
Xavier
Leestijd 1 min.

De genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2016 zijn voorgesteld. De jury met onder meer Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack, selecteerde vijf werken uit een totaal van 625 inzendingen.

De strijd tegen antibioticaresistente bacteriën, een studie naar verschillen in pestgedrag bij allochtone en autochtone jongeren, de zoektocht naar een biomerker om baarmoederhalskanker op te sporen, hoe haaienschubben kunnen bijdragen tot een meer duurzame scheepvaart en de kinderwens bij dove koppels. Dat zijn de intrigerende onderwerpen van de vijf scripties die uit een nominatie in de wacht sleepten voor de Vlaamse Scriptieprijs, de meest prestigieuze thesisprijs van Vlaanderen.

Via die wedstrijd gaat Scriptie vzw jaarlijks op zoek naar sterke eindwerken in Vlaanderen. “Het doel is om die van een anonieme dood in een stoffige bibliotheekkast of ontoegankelijke online archief te redden door ze onder de aandacht van het grote publiek te brengen.”

Met de bekendmaking van de shortlist werd ook de samenstelling van de jury vrijgegeven. Naast Bert Bultinck zijn dat dit jaar onder meer Wouter Verschelden (Newsmonkey), Doruntina Islamaj (Canvas) en Maarten Van Steenbergen (Uitgeverij Lannoo). De genomineerden slepen elk al 250 euro in de wacht. Wie van hen de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende geldsom van 2.500 euro wint raakt bekend op de uitreiking op 20 december in Brussel.

Ontdek de genomineerde scripties op www.scriptieprijs.be