New York Times lauwert gastvrij Mechelen

New York Times lauwert gastvrij Mechelen
Belga / E. Lalmand

Een opiniestuk in de Amerikaanse krant New York Times prijst Mechelen aan. De stad scoort met haar opvang van vluchtelingen en preventie van radicalisering.

De laatste Amerikaanse mening over België die ook hier de gemoederen beroerde, kwam van een toenmalige president in spe, die naar Brussel refereerde als een “hellhole”. Maar Charlotte McDonald-Gibson, columniste voor The New York Times, is een andere mening toegedaan en schreef een lofzang aan Mechelen.

De Antwerpse stad krijgt van haar goede punten voor de opvang en integratie van vluchtelingen. Vooral de projecten om de nieuwe inwoners en de bestaande Mechelse bevolking dichter bij elkaar te krijgen, krijgen van McDonald-Gibson veel lof. “Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wil de groep van zijn anonimiteit ontdoen”, klinkt het in het opiniestuk. Mechelen voorziet lessen Nederlands en heeft een ‘buddy’-project opgestart, waarmee Mechelaars vluchtelingen op sleeptouw kunnen nemen door de stad.

“Jongeren zijn kinderen van de stad”

De columniste spreekt zich ook lovend uit over de inspanningen van Mechelen om te verhinderen dat jongeren in Syrië gaan vechten. “Ik wil ervoor zorgen dat ze hun leven niet vergooien. Het zijn jongeren uit mijn stad, kinderen van Mechelen”, vertelt de burgemeester in het artikel.