'Le petit prince' onder de hamer voor 89.000 euro

Op een veiling in Parijs is een origineel exemplaar van ‘Le petit prince', het meesterwerk van de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry, onder de hamer gegaan voor meer dan 89.000 euro. Het boek bevat verschillende tekeningen en is getekend door de auteur zelf. De koper wenst anoniem te blijven.
door
Ruth
Leestijd 2 min.

Het gaat om een origineel, Franstalig exemplaar van de Amerikaanse editie uit 1943. De Saint-Exupéry bedacht en schreef zijn meest bekende werk in een hotel in New York. De piloot was in 1940, na het Franse bestand met Duitsland, gedemobiliseerd. Hij ging naar Amerika om de regering daar te overtuigen om de wapens op te nemen tegen het naziregime.

De Saint-Exupéry verbleef uiteindelijk enkele jaren in ballingschap aan de andere kant van de oceaan. Het geveilde boek was een geschenk aan de oudste zoon van een vriend, luitenant-kolonel Lionel-Max Chassin, die ook zijn leraar luchtvaartnavigatie was.

Chassin sloot op 29 juli 1944 in Algiers ook de deur van het vliegtuig waarmee de Saint-Exupéry twee dagen later tijdens een voorbereidende missie vermist zou geraken voor de kust van Marseille. De aristocraat, dichter en schrijver was 44 jaar op het moment van zijn verdwijning. Het wrak van zijn vliegtuig werd pas jaren later, in 2004, teruggevonden.

'Le petit prince', uitgeroepen tot het beste boek van de 20ste eeuw in Frankrijk, werd vertaald in 270 talen. Er werden meer dan 145 miljoen exemplaren van verkocht. Ogenschijnlijk is 'Le petit prince' een kinderboek, maar het kaart op een toegankelijke manier diepzinnige en idealistische punten aan over het leven. In het boek is de schrijver in de Sahara, waar hij een jonge buitenaardse prins tegenkomt. Tijdens hun gesprekken openbaart de schrijver zijn eigen visie op de eigenaardigheden van de mensheid. Hij laat de eenvoudige wijsheid zien die volwassenen vaak vergeten wanneer ze opgroeien.

In 2015 verscheen er een film gebaseerd op het boekje.