Vluchtelingencrisis – Meer dan 730 migranten uit zee gehaald in 24 uur

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn meer dan 730 migranten gered voor de kust van Libië. Dat blijkt zondag uit mededelingen van de Italiaanse kustwacht en niet-gouvernementele organisaties. Twee vrouwen overleden aan de gevolgen van onderkoeling.
In een bestek van 24 uur vonden reddingsoperaties plaats bij vijf grote rubberboten en vijf kleinere bootjes. De bemanning van Aquarius, een reddingsboot die wordt gecharterd door Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée, stootte daarbij in de nacht van zaterdag op zondag op een grote rubberboot die water maakte. Voor twee vrouwen kwam alle hulp te laat. Zij stierven door onderkoeling.
Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn sinds begin dit jaar al 173.000 migranten aangekomen aan de Italiaanse kust. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar en 1 procent meer dan het record van 170.000 migranten dat in 2014 werd genoteerd. Door de slechtere weersomstandigheden wagen minder mensen de oversteek tussen november en de lente, maar dit jaar lijkt de migrantenstroom niet te minderen, terwijl er steeds minder reddingsboten actief zijn. Volgens de Verenigde Naties lieten dit jaar al minstens 4.700 mensen het leven bij een poging om de Middellandse Zee over te steken.

Bron: Belga