Tegenstanders van pijpleiding in North Dakota bereiden zich voor op de winter

Tegenstanders van pijpleiding in North Dakota bereiden zich voor op de winter

Het kamp in Standing Rock van de manifestanten die zich verzetten tegen de bouw van een pijpleiding in de Amerikaanse staat North Dakota, wordt steeds groter. De manifestanten wapenen zich nu voor de koude Noord-Amerikaanse winter, want ze zijn niet van plan om hun protest stop te zetten. De laatste weken zijn in het kamp Oceti Sakowin tientallen tenten bijgekomen, aldus persagentschap Reuters. De inwoners, die eerder al voedsel, kledij en donaties kregen, vragen nu aan sympathisanten om hout, dekens, slaapzakken en gasflessen te voorzien om de winter door te komen. Volgens de Amerikaanse media hebben zaterdag nog ongeveer 2.000 veteranen van het Amerikaanse leger hun steun komen betuigen in het kamp, dat ondanks de sneeuwstormen en temperaturen tot -18 graden niet gauw opgedoekt zal worden.
De autoriteiten hebben de manifestanten nochtans opgedragen om het kamp op te doeken tegen maandag. Ze hebben al laten weten dat ze niemand met geweld zullen weghalen uit het kamp, maar dat ze mensen wel aanklagen voor het betreden van verboden terrein of andere strafbare feiten. De protesten, die verschillende keren uitmondden tot rellen, waarbij de politie traangas en waterkanonnen inzette, zijn al vier maanden aan gang.
De nooddiensten van North Dakota hebben ondertussen laten weten dat ze klaarstaan om de manifestanten bij te staan in het geval van een storm of een andere crisis. “We gaan niemand laten bevriezen. Als ze massaal beginnen te evacueren om een schuilplaats te zoeken – wat volgens mij wel zal gebeuren – dan zullen wij daarvoor zorgen”, klinkt het.
De pijpleiding Dakota Access Pipeline moet 1.886 kilometer lang worden, vier Amerikaanse staten doorkruisen en olie transporteren van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar het meer zuidelijke Illinois.
De Sioux-stam van Standing Rock beschouwt de pijpleiding als een bedreiging voor haar waterbronnen en voor heilige plaatsen waar de voorouders zijn begraven. De Sioux hebben president Barack Obama gevraagd om tussenbeide te komen en een onderzoek te openen naar de werken van de ordetroepen op de site.
Het project van het bedrijf Energy Transfer Partners kent een toenemend aantal tegenstanders over de hele VS. De Indiaanse stammen krijgen steun van milieuactivisten en groepen die de rechten van autochtone volkeren behartigen.

bron: Belga