Russische veiligheidsdiensten doden IS-emir in Dagestan

De Russische federale veiligheidsdienst (FSB) heeft de “emir” van terreurgroep Islamitische Staat in het noorden van de Caucasus gedood tijdens een operatie in de Russische autonome republiek Dagestan. Dat meldt de FSB in een persbericht. “Rustan Magomedovich Aselderov (Abu Muhammad), geboren in 1981 en de leider van de afdeling van Vilayat Kavkaz (de regio van de Caucasus, red.) van de internationale terreurgroep Islamitische Staat, maakte samen met vier van zijn nauwe medewerkers deel uit van de militanten die gedood werden”, aldus de FSB in een persbericht.
De terroristische cel werd geneutraliseerd in de Zuid-Russische stad Makhachkala, de hoofdstad van Dagestan, aldus Russia Today. Aselderov en vier andere militanten werden aangetroffen in een woning waar ze zich verborgen hielden. De politie startte onderhandelingen om de vijf te vragen zich over te geven, maar de militanten begonnen met machinegeweren te schieten. Ze werden gedood tijdens het vuurgevecht dat daarop volgde.
Volgens de FSB was Aselderov een van de organisatoren van de zelfmoordaanslag op het treinstation van Volgograd van 29 december 2013, waarbij 18 mensen omkwamen en tientallen mensen gewond raakten. Op 30 december liet een tweede kamikaze zichzelf ontploffen op een trolleybus, waarbij nog eens 16 mensen omkwamen en 25 anderen gewond raakten. Hij zou ook achter een verijdelde aanslag zitten die was gepland voor 31 december 2010op het Rode Plein in Moskou, en achter de moord op een imam in Dagestan.

Bron: Belga