Referendum Italië – Stembureaus gesloten, Renzi plant toespraak rond middernacht

Referendum Italië - Stembureaus gesloten
Referendum Italië - Stembureaus gesloten

De Italiaanse premier Matteo Renzi zal zondagavond om middernacht, een uur na het sluiten van de stembussen voor het referendum rond een grondwetswijziging, het volk toespreken. Dat meldt een bron dicht bij de voorzitter van het parlement. Het referendum is vooral een test voor Renzi, die aankondigde dat hij zou aftreden als het “neen”-kamp het zou halen. Haalt de premier het niet, dan dreigt een regeringscrisis in Italië, dat kampt met een torenhoge staatsschuld en grote problemen in de bankensector. Zo’n politieke crisis dreigt nieuwe turbulentie op de financiële markten te veroorzaken.
De stembussen voor het referendum sloten om 23.00 uur. De deadline voor de stemming via brief door de zowat 4 miljoen Italianen in het buitenland liep al donderdagavond af. Rond 20.00 uur had al 57,22 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. De eerste exitpolls worden kort na het sluiten van de stembussen verwacht, de resultaten volgen in de loop van de nacht.
De Italianen spreken zich uit over een grondwetshervorming die onder meer het wetgevende proces moet versnellen en de macht van de Senaat beperkt. De facto zou Italië in belangrijke mate vervellen tot een éénkamersysteem. Sommige kiezers zijn echter bezorgd dat de hervormingen de positie van de regering te veel versterken en het machtsevenwicht ondermijnen dat na de val van het fascisme werd vastgelegd in de grondwet.

Bron: Belga