Referendum Italië – Al meer dan helft van kiezers heeft stem uitgebracht

Referendum Italië - Al meer dan helft van kiezers heeft stem uitgebracht
Referendum Italië - Al meer dan helft van kiezers heeft stem uitgebracht

In Italië heeft zondag al meer dan de helft van de kiezers zijn stem uitgebracht in een historisch referendum over grondwettelijke hervormingen dat kan beslissen over het lot van premier Matteo Renzi. De stemlokalen zijn nog tot 23.00 uur geopend. Het resultaat wordt pas in de nacht van zondag op maandag verwacht. Het lijkt erop dat heel wat Italianen zondag de moeite hebben genomen om te stemmen over grondwettelijke hervormingen die het land volgens de voorstanders een snellere en efficiëntere besluitvorming zal bezorgen. Omstreeks 20.00 uur had al meer dan 57 procent van de bijna 47 miljoen kiesgerechtigden een stem uitgebracht.
Het referendum vindt zonder noemenswaardige problemen plaats. Wel kwamen uit verscheidene delen van het land klachten dat in stemhokjes potloden werden gebruikt die makkelijk uitwisbaar zijn. Zo zei acteur Giorgio Gobbi dat hij ter controle een gom had meegenomen in het hokje en zijn kruisje makkelijk kon wegvegen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde in een reactie dat het dit jaar 130.000 onuitwisbare potloden heeft aangekocht en er daarvan met het oog op het referendum 80.000 heeft verdeeld onder de prefecturen in de provincies. Maar het ministerie voegde toe dat de prefecturen ook potloden konden inzetten die ze nog in stock hadden van vroegere verkiezingen.
Premier Renzi heeft zijn lot gekoppeld aan het resultaat van de stembusgang. Hij bracht zondag samen met zijn echtgenote Agnese Landini zijn stem uit in Pontasieve nabij Firenze. Haalt de premier het niet, dan dreigt een regeringscrisis in Italië, dat kampt met een torenhoge staatsschuld en grote problemen in de bankensector. Zo’n politieke crisis dreigt nieuwe turbulentie op de financiële markten te veroorzaken.

Bron: Belga