Partijdag Fatah betonneert macht van Abbas

Partijdag Fatah betonneert macht van Abbas

De 81-jarige Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zijn macht bij de verkiezingen van zijn partij Fatah kunnen consolideren. Twee derde van de 18 verkozen leden van het invloedrijke centraal comité werd in zijn ambt bevestigd. Dat deelden de Palestijnse media zondag mee. Abbas was al aan het begin van de vijfdaagse partijdag in zijn ambt bekrachtigd. De door Israël tot vijfmaal levenslange gevangenisstraf veroordeelde politicus Marwan Barghouti kreeg de meeste stemmen bij de verkiezing van het centraal comité gevolgd door de voormalige chef van de veiligheid, Jibril Rajoub. Onder de herkozen kandidaten was ook de vroegere hoofdonderhandelaar Saeb Erekat. Als enige vrouw raakte ex-afgevaardigde Dallas Salameh uit Nabloes verkozen. Nabil Shaath, ook een gewezen onderhandelaar, werd niet herkozen.

Rond de 1400 afgevaardigden hadden zaterdag een nieuw centraal comité en een nieuwe revolutieraad gekozen. De stemming voor een vicepresident en mogelijke opvolger van Abbas zal wellicht de komende dagen gebeuren. Het centraal comité telt 23 leden, waarvan er 18 verkozen en de overigen benoemd worden. De revolutieraad telt 130 leden, waarvan er 80 gekozen en de rest benoemd wordt.

De grootste rivaal van Abbas binnen Fatah, Mohammed Dahlan, en zijn aanhangers werden niet op de eerste partijdag in zeven jaar uitgenodigd. Critici betichten Abbas ervan dat hij doelbewust tegenstanders uit het bestuur verdringt.

Fatah is de grootste fractie binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, die in 1993 het vredesproces met Israël was begonnen. De vredesgesprekken liggen echter stil sinds 2014.

bron: Belga