Maleisische regering betoogt met duizenden demonstranten tegen Myanmar

Maleisische regering betoogt met duizenden demonstranten tegen Myanmar

De Maleisische regeringsleider Najib Razak heeft samen met ruim 10.000 demonstranten geprotesteerd tegen de behandeling van de moslimminderheid van de Rohingya door de Myanmarese overheid. Het leger heeft er sinds begin november meer dan 60 mensen doodgeschoten, die ze als “terroristen” beschouwt. De moslims worden in het boeddhistische land gediscrimineerd. Maleisië, waar de soennitische islam de officiële godsdienst is, heeft rond de 56.000 Rohingya-vluchtelingen opgenomen. De behandeling van de Rohingya is een schending van de mensenrechten, aldus Najib. “Geloof je nu echt dat we onze mond houden? “, zei hij in een vraag bedoeld voor de regering van Aung San Suu Kyi, de Nobelprijswinnares voor de Vrede (1991). “Zeker niet”. Op meegedragen plakkaten stond onder meer “Gedaan met de volkerenmoord op de Rohingya! ”
Het boeddhistische Myanmar weigert de Rohingya burgerrechten, ondanks dat er ruim een miljoen mensen van die gemeenschap al generaties in het land wonen. De autoriteiten achten de Rohingya verantwoordelijk voor een overval op de grenspolitie begin november met negen doden. Het leger sloot de regio aan de grens met Bangladesh af.
Mensenrechtenactivisten zeggen dat honderden huizen van de Rohingya werden platgebrand. De vroegere VN-secretaris-generaal Kofi Annan bevindt zich op uitnoging van Suu Kyi momenteel in de regio om zich een beeld van de situatie te schetsen.

bron: Belga