Lode Aerts gewijd als bisschop van Brugge

Lode Aerts gewijd als bisschop van Brugge

Lode Aerts mag zich voortaan bisschop van het bisdom Brugge noemen. De 57-jarige deken van de stad Gent werd zondagnamiddag in de Sint-Salvatorskathedraal gewijd door kardinaal Jozef De Kesel. Het was al 31 jaar geleden, van Roger Vangheluwe in 1985, dat er nog eens een bisschopwijding plaatsvond in het bisdom Brugge. Stipt om 15 uur begon in een nokvolle Sint-Salvatorskathedraal in Brugge de bisschopswijding van monseigneur Lode Aerts. Kardinaal Jozef De Kesel fungeerde als hoofd-consecrator, mgr. Luc Van Looy en mgr. Arthur Luysterman waren de twee mede-consacrerende bisschoppen.

Kardinaal De Kesel, de oud-bisschop van Brugge, verzorgde de homilie. Hij had een boodschap voor monseigneur Aerts. “Christen en bisschop. Het laatste zal soms een grote last zijn. Maar het eerste maakt er altijd een grote genade van. Voor jezelf en voor heel de geloofsgemeenschap waarvan je nu de herder wordt. Je zult soms vooraan lopen, soms midden de schapen, soms achteraan. Maar altijd samen en met elkaar in lief en leed verbonden”, bemoedigde De Kesel.

Daarna werd Aerts gevraagd of hij bereid is om als bisschop te worden gewijd. “Ja, dat wil ik. Met de hulp van Gods genade”, antwoordde Aerts op zijn ondervraging. Daarna ging Aerts op de grond liggen, volgens de oude traditie van de mens die zich ter aarde werpt om een totale gave van trouw en verbondenheid tot uitdrukking te brengen.

Daarna volgde een handoplegging door alle aanwezige bisschoppen en het wijdingsgebed waarbij het evangelie boven het hoofd wordt gehouden. Bisschop Aerts werd ook nog gezalfd alvorens het evangelieboek te ontvangen om zo de Blijde Boodschap van God te verkondigen. Hij ontving ook een staf en mijter, als symbool van zijn herderlijke opdracht.

bron: Belga