Honderd Belgische bedrijven naar Texas in afwachting van vrijhandelsakkoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna honderd Belgische bedrijven nemen komende week deel aan de handelsmissie van prinses Astrid naar de Amerikaanse staat Texas. Ze worden vergezeld door liefst vijf excellenties, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Texas, de op één na grootste staat van de VS, heeft een bruto binnenlands product dat gelijk is aan dat van Canada. De staat haalt een groot deel van haar inkomsten uit olie en gas, maar staat ook bijzonder sterk in de medische sector. Rond Houston, waar de NASA haar ruimtemissies leidt, is een grote hub van de lucht- en ruimtevaartindustrie ontstaan. De meereizende Belgische bedrijven zijn dan ook voornamelijk in die sectoren te vinden, met 21 spelers uit de farmaceutische sector en 12 uit de olie-industrie.

De delegatie zoekt nieuwe afzetmarkten voor onze producten, maar hoopt ook investeringen in België los te weken. Ons land is voor Texas immers de tiende belangrijkste exportbestemming. Meer dan veertig Texaanse bedrijven hebben vestigingen in België, onder wie bekende namen als Exxon, Dell en Kimberly-Clark.

De economische zending vindt plaats in politiek bijzondere tijden, met de onverwachte verkiezing van Donald Trump. De Republikein is geen voorstander van het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten, het zogenaamde TTIP. Vooral op onze chemische sector zou dat verdrag een bijzonder gunstig effect hebben, met in de meest optimistische scenario's een Belgische economische groei die in de tientallen miljarden zou lopen. Desalniettemin brokkelt ook aan Europese zijde het draagvlak voor het akkoord af, na de moeilijke onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA).

Bij de ontmoetingen van de Belgische ministers met de gouverneur van Texas en de burgemeesters van Austin, Dallas en Houston wordt TTIP ongetwijfeld gespreksonderwerp nummer één.

bron: Belga