Farc geeft officieel verantwoordelijkheid toe voor moord op 11 parlementsleden in 2007

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Colombiaanse guerillabeweging Farc heeft officieel zijn verantwoordelijkheid toegegeven voor de ontvoering en moord op 11 parlementsleden in 2007. Dat deed ze tijdens een private ceremonie met families van de slachtoffers in een kerk in Cali, in het westen van Colombia. "We willen onze verantwoordelijk erkennen en vergiffenis vragen aan de families en aan de naasten van de parlementsleden van Valle", aldus Farc-commandant Pablo Catatumbo.

De Farc-rebellen hadden in april 2002 twaalf parlementsleden van het departement Valle del Cauca gegijzeld, en in 2007 elf van hen doodgeschoten. De twaalfde gijzelaar, Sigifredo Lopez, was zaterdag aanwezig tijdens de ceremonie. Hij werd in 2009 vrijgelaten door de guerilleros.

De Farc had in september tijdens de vredesonderhandelingen met de regering al zijn verantwoordelijkheid toegegeven voor de moordpartij, maar die bekentenis werd toen niet openbaar gemaakt.

Het Colombiaanse parlement heeft woensdag het vredesakkoord geratificeerd tussen de overheid en de rebellen. Dat moet een einde maken aan een conflict van meer dan 50 jaar, waarbij meer dan 220.000 doden vielen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen. Donderdag zijn de Farc-rebellen begonnen met de beloofde ontwapening, die zal worden gecontroleerd door de Verenigde Naties.

Bron: Belga