Charleroi-Standard stopgezet - Standard moet match achter gesloten deuren vrezen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Standard riskeert na de gestaakte competitiematch in en tegen Charleroi van zondag opnieuw een match achter gesloten deuren te moeten spelen. Dat is immers de voorwaardelijke sanctie die de Rouches na ongeregeldheden vorig jaar nog steeds boven het hoofd hangt. De voorwaardelijke sanctie volgt uit het gestaakte competitieduel van 25 oktober 2015. De match in het Stade de Pays werd toen tijdelijk stilgelegd nadat Standard-supporters nogmaals bommetjes richting Charleroi-doelman Penneteau hadden gegooid. De partij was ook al later van start gegaan omdat er door het afsteken van Bengaals vuurwerk heel wat rook hing in het Stade du Pays. De Luikenaars werden toen gestraft met een wedstrijd zonder publiek, een gevolg van een voorwaardelijke straf van nog een seizoen eerder (tifo Steven Defour). Die match werd in het begin van dit seizoen afgewerkt tegen STVV in een leeg Sclessin (2-0). Standard kreeg daarbovenop nog een voorwaardelijke sanctie: wanneer de club zich een jaar na de uitspraak (1 maart 2017) nogmaals liet betrappen op gelijkaardige incidenten, moest het nog een extra wedstrijd achter gesloten deuren afwerken.

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zal allicht vragen om die voorwaardelijke straf na de incidenten van zondag op de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League effectief te maken. De Waalse derby tussen Sporting Charleroi en Standard werd zondag bij een 1-3 stand vroegtijdig beëindigd door scheidsrechter Serge Gumienny. Net als vorig jaar werd Charleroi-doelman Nicolas Penneteau door de Standard-fans belaagd met vuurwerk en aanstekers. Aan de overzijde moest Standard-goalie Guillaume Hubert het ook ontgelden bij de Charleroi-supporters. Volgens het bondsreglement zal geen van beide ploegen overigens punten overhouden aan de stilgelegde match. "Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd staakt na toepassing van de procedure bij verbaal geweld (spreekkoren) of bij wanordelijkheden buiten het speelveld, wordt de wedstrijd met forfaitcijfers verloren door de ploeg waarvan de supporters aan de basis liggen van de incidenten, of worden er geen punten toegekend indien de incidenten veroorzaakt werden door zowel de supporters van de thuisploeg als van de bezoekende ploeg", stipuleert artikel 1917.3. Voorlopig is het wachten op het rapport van scheidsrechter Gumienny en de aanwezige Match Delegate.

Beide clubs zullen ook een boete van 25.000 euro moeten betalen aan de Pro League, die het geld gebruikt om de communitywerking van de Pro League te financieren. Charleroi legde die som eerder dit seizoen al neer, nadat supporters tijdens STVV-Charleroi (2-2) op zaterdag 29 oktober rookbommen hadden gegooid.

bron: Belga