Brexit - Brits Hooggerechtshof buigt zich vanaf maandag over Brexit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan wie komt de beslissing toe om de Brexit in gang te zetten: het Britse parlement of dan toch de regering van premier Theresa May? Dat is de vraag waarop het Britse Hooggerechtshof een antwoord moet bieden. Morgen/maandag start voor het Hof de beroepsprocedure tegen het Brexit-vonnis van het High Court. Dat oordeelde begin november dat het parlement het laatste woord moet krijgen. De aandacht van pers en publiek belooft enorm te zullen zijn wanneer de elf rechters van het Supreme Court zich van maandag tot donderdag over de Brexit buigen. De komende vier dagen zullen ze alle argumenten te horen krijgen in verband met het activeren van artikel 50 van het Europees Verdrag van Lissabon. Verwacht wordt dat ze pas na Nieuwjaar bekend zullen maken of het dan wel Downing Street 10 is of het Britse parlement dat de Europese Unie er formeel van op de hoogte moet brengen dat het Verenigd Koninkrijk de EU wil verlaten.

Het Hooggerechtshof behandelt de zaak in beroep. Op 3 november oordeelde het High Court dat de activering van artikel 50 enkel kan gebeuren mits een stemming in het parlement. Dat was een nederlaag voor premier May en haar regering, die de Brexit voor eind maart wil opstarten en politieke onenigheid wil vermijden. Verwacht wordt dat in beroep het vonnis gehandhaafd blijft.

In het Hooggerechtshof zetelen momenteel elf rechters. Dat ze zich allemaal over dezelfde zaak buigen, is zeer uitzonderlijk. In de zeshonderdjarige geschiedenis van het hof (en de instellingen die eraan voorafgingen) is dat zelfs nog nooit eerder voorgekomen.

bron: Belga